Workshopy v naší mateřské škole
V naší mateřské školce rádi dětem přibližujeme svět badatelství hravou formou. Nedávno u nás proběhly tři zajímavé workshopy: „Proces kvašení potravin“, „Barvy a kompost“ a „Proces kynutí“. Všechny workshopy vedla paní Ing. E. Kovaříková, Ph.D., která dětem ukázala, jak potraviny podléhají přirozenému kvašení, společně jsme zkoumali jablka, jogurt a hermelín, porovnávali jsme čerstvé a zkažené potraviny a diskutovali o ochraně jídla. Workshop o „Kompostování a barvách“ nás naučil nové slovo chlorofyl. Pěkně jsme si při jeho vyslovování procvičili jazýčky a zároveň jsme se pobavili. Už víme, že ho stromy na zimu ukládají a proto vznikají barevné listy, které potom opadají. V naší školce kompostujeme a tak jsme se bavili o tom, co na kompost patří a co ne. Kolem kompostu je také pěkně živo a tak zde můžeme potkat nejen žížaly, ale také ježky, ještěrky, brouky a mnoho dalších živočichů. V rámci workshopu „Proces kynutí“ na příkladu vánočky se děti seznámily s kynutím a funkcí droždí, dále si vyzkoušely postup hnětení těsta a naučily se vánočku zaplést. Upečená vánočka se stala chutnou odměnou. Koťata