WORKSHOP „Proces rozkladu“
4. a 11. listopadu proběhl v naší mateřské škole workshop o tom co se děje s potravinami, když už je nemůžeme zpracovat a použít k jídlu. Paní Ing. Eliška Kováříková PhD., z Výzkumného ústavu potravinářského nám názorně ukázala a pomohla tak pochopit, jaký úkol mají bakterie při rozkladu potravin. Společně jsme si vyzkoušeli pokus s jablečným moštem, cukrem a kvasnicemi, prozkoumali potraviny částečně napadané plísněmi např. rohlík nebo námi vydlabané dýně při projektu Dýňování. Také jsme začali pomáhat paní kuchařce s vynášením biologických zbytků z kuchyně (slupky z mrkve a další zeleniny a ovoce) na náš kompost. Workshop byl pro nás velmi zajímavý a prospěšný, protože jsme se dozvěděli mnoho nových informací. Už se těšíme na další spolupráci s Eliškou před vánocemi, kdy budeme péci vánočku a samozřejmě dojde na kouzlení s kynutím a pokusy s kvasnicemi. Lenka